Bendravimui skirtos programėlės keičia SMS žinutes? - MediaZIP

Bendravimui skirtos programėlės keičia SMS žinutes?

Bendravimas mobiliuoju telefonu labai pasikeitė nuo 1992-ųjų metų – SMS (trumpųjų žinučių) siuntinėjimo pradžios. Šiuo metu pasaulyje per dieną yra išsiunčiama apie 20 milijardų SMS žinučių. Tai yra įspūdingas skaičius, tačiau dar labiau stebina tai, kad šis skaičius pastaraisiais metais nuolatos mažėja. Ir ne todėl, kad žmonės mažiau bendrauja telefonu, o dėl naujų, alternatyvių bendravimo būdų atsiradimo. SMS‘us pamažu išstumia tokios programėlės kaip Whatsapp, Facebook messenger, Skype ir pan.

Šiuolaikinis jaunimas ieško naujų ir originalių būdų, kaip komunikuoti tarpusavyje elektroniniu būdu. Dėl to 2015 metais pirmą kartą į kai kuriuos tyrimus buvo įtrauktas specifinis klausimas apie automatiškai žinutes ištrinančias mobiliąsias programėles, skirtas komunikuoti realiu laiku (Snapchat, Wickr ir kiti). Remiantis tyrimu*, tokiomis programėlėmis pasaulyje naudojasi 17 % išmaniųjų telefonų naudotojų. Apskritai pasaulyje 36 % išmaniųjų telefonų savininkų naudojasi bendravimo realiu laiku programėlėmis, tokiomis kaip WhatsApp, Kik, iMessage ir kitomis. Lietuvoje, anot TNS Atlas tyrimo apklausos, procentas kiek mažesnis – 33,4 % išmaniųjų telefonų turėtojų naudojasi programėlėmis, skirtomis bendravimui realiu laiku. 45,6 % naudojasi socialinių tinklų programėlėmis ir bendrauja per jas (Facebook, One, Twitter ir kt.).

Tokio pobūdžio programėlės ypač populiarios tarp jaunimo. Lietuvoje beveik pusė naudotojų (44 %) yra 20-29 metų amžiaus. Trečdalis (35 %) gyvena Vilniuje ir Kaune. Šios programėlės yra nemokamos ir kai yra Wifi ryšys, nenaudojamos mokamos SMS žinutės. Taip užtikrinama daug privatesnė socialinė komunikacija.

Kaip matyti iš grafiko, populiariausių programėlių TOP‘ai įvairiose šalyse skiriasi. Pateikiame programėlių, skirtų bendravimui išmaniaisiais telefonais, topus per skirtingas šalis:

 

1 pav. Programėlių bendravimui topai per skirtingas šalis.

1 pav. Programėlių bendravimui topai per skirtingas šalis.

 

Tikrai negalime sakyti, kad alternatyvios bendravimo realiu laiku programėlės išstumia SMS žinutes. Per pastarąjį mėnesį net  89,4 % išmaniųjų telefonų naudotojų siuntė SMS. Tačiau giliau paanalizavus demografinius rodiklius, matome, kad SMS siuntimas yra populiaresnis tarp vyresnio amžiaus žmonių; 67,3 % tokių naudotojų patenka į 35 ir vyresnę amžiaus grupę. Tuo tarpu realaus bendravimo programėlėmis naudojasi jaunimas; 84,2 % vartotojų yra 15-39 metų amžiaus.

Tyrimo rezultatai atskleidžia, jog alternatyvios bendravimo realiu laiko programėlės ne tik didina vartotojų ratą, bet ir įtraukia į skirtingų poreikių patenkinimą realiu laiku. Tokie „įrankiai“ tik padidina ir taip kompleksišką ir platų programėlių išmaniajame telefone ir internete naudojimą.

*Pew Research Center tyrimas, 2015 March – April

** TNS Data Atlas tyrimas, 2015


Šaltiniai:

1. Duggan, Maeve. Mobile Messaging and Social Media 2015.  Pew Research Center: Internet, Science & Tech, http://www.pewinternet.org/2015/08/19/mobile-messaging-and-social-media-2015.

2. Lieber, Ed. 36 Percent of Smartphone Owners Use Messaging Apps, Says Research. Small Business Trends, http://smallbiztrends.com/2015/09/smartphone-owner-statistics.html.

3. Crowe, Rich. Mobile Market Research Opportunities 3. Messaging: What Is a Service Provider To Do? https://www.alcatel-lucent.com/blog/2015/mobile-market-research-opportunities-3.

4. TNS Data, 2015.