Mobilusis telefonas neigiamai veikia šeimų santykius? - MediaZIP

Mobilusis telefonas neigiamai veikia šeimų santykius?

Pasaulis kasdien tampa vis išmanesnis. Greta daugybės privalumų, kuriuos jūs visi puikiausiai žinote, šis reiškinys turi ir trūkumų. Taigi, kas slypi toje nematomoje išmaniojo gyvenimo pusėje?

Viename iš naujausių tyrimų buvo pastebėta, kad nuolatinis mobiliojo telefono naujienų tikrinimas laimi prieš dėmesio rodymą vaikams. Toks elgesys galiausiai gali neigiamai paveikti tėvų-vaikų santykius. Net trečdalis apklaustųjų vaikų teigia, jog tėvų įprotis nuolatos tikrinti naujienas per mobilųjį telefoną verčia juos jaustis nesaugiais ir, dar blogiau, nesvarbiais.

 

1 pav. Išmanūs telefonai laimėjo kovą dėl dėmesio

1 pav. Išmanūs telefonai laimėjo kovą dėl dėmesio

 

Tyrimo metu apklausta daugiau nei 6000 tėvų ir vaikų (8-13 metų amžiaus) devyniose šalyse: Australijoje, Brazilijoje, Kanadoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Naujojoje Zelandijoje, Anglijoje ir Amerikoje.

Daugiau nei pusė (54 proc.) apklaustųjų vaikų mano, kad tėvai per dažnai tikrina mobiliuosius telefonus. Tarp „blogų tėvų įpročių“ dažniausiai buvo įvardijamas nuolatinis mobilaus telefono tikrinimas, dėl kurio tėvai tampa išsiblaškę ir nesusikoncentruoja į vieną veiklą (36 proc.). Nukenčia ne tik kokybiškas tėvų-vaikų bendravimas, bet net trečdalis vaikų (32 proc.)  jaučiasi nesvarbiais.

Iš kitos pusės, tik pusė (52 proc.) tėvų pagalvoja, ar ne per dažnai tikrina mobiliuosius telefonus. Ir tik trečdalis (28 proc.) tėvų jaudinasi dėl to, kad jų įpročiai gali rodyti blogą pavyzdį vaikams.

Tirtų šalių vaikų ir tėvų tendencijos buvo labai panašios, išsiskyrė tik brazilai, kur mobilaus telefono naudojimo įpročiai dar problematiškesni. 87 procentai vaikų teigia, kad tėvai naujienas mobiliuosiuose telefonuose tikrina per dažnai. Net 56 proc. vaikų, jei tik turėtų tokią galią, neleistų tėvams iš viso naudotis mobiliaisiais telefonais.


Šaltinis:

Digital diaries the battle for our attention, AVG Technologies, 2015, http://now.avg.com/digital-diaries-the-battle-for-our-attention-press-kit/