Pasaulio futbolo čempionato TV apžvalga - MediaZIP

Pasaulio futbolo čempionato TV apžvalga

Pagaliau… Prasidėjo, pasibaigė, paaiškėjo. Apie ką mes? Žinoma, kad apie ką tik praūžusią pasaulio futbolo čempionato fiestą. Visą mėnesį LRT televizija mus lepino futbolo transliacijomis; tiesioginėmis, raiškiuoju formatu (HD). Įdomu… kiek žmonių stebėjo futbolo transliacijas per LRT televiziją, kas jie tokie, ar futbolas populiarus Lietuvoje?

Pradėkime nuo to, kad čempionatas turėjo kelis etapus, grupės varžybas, aštuntfinalius, ketvirtfinalius, pusfinalius, rungtynes dėl 3 vietos bei finalą.  Pagal šiuos etapus ir apžvelgsime kaip elgėsi TV auditorija kiekviename iš šių etapų.

Pirmo etapo vidutinis TV reitingas buvo 3,2, bendros TV auditorijos dalis sudarė 18,4 procento, o vienerias pirmo etapo varžybas vidutiniškai įsijungdavo 9% auditorijos. Aštuntfinaliai bei ketvirtfinaliai, pagal savo statistinius rodiklius yra labai panašūs, vidutinis reitingas sudarė, 5 GRP, TV auditorijos dalis 22,4%, o rungtynes įsijungdavo vidutiniškai beveik 12 procentų TV auditorijos.

Kalbant apie pusfinalius, matomas didesnis skirtumas, rungtynių Vokietija–Brazilija vidutinis reitingas yra 21% didesnis – 10,2 GRP, tuo tarpu antrasis pusfinalis surinko vidutiniškai 7,9 GRP, kalbant apie pasiekiamumą – tai jis buvo praktiškai vienodas, tiek vienas tiek kitas varžybas buvo įsijungę 16,5% TV auditorijos, o TV auditorijos dalis sudarė 43,7 ir 42,3%, kitaip tariant beveik pusė visų tuo metų žiūrėjusių televizorių žmonių, buvo įsijungę futbolo transliaciją.

Rungtynės dėl trečios vietos taip pat sulaukė didelio dėmesio: 7,7 GRP, 15% buvo įsijungę transliaciją, TV auditorijos dalis 36,9%.

Na o finalą žinoma stebėjo daugiausiai žmonių: varžybų reitingas 11,7 GRP, transliaciją buvo įsijungę 24,7% TV auditorijos, o TV auditorijos dalis sudarė 42,4%.

2014 Pasaulio futbolo čempionato etapų TV reitingai ir pasiekiamumai2014 Pasaulio futbolo čempionato etapų TV reitingai ir pasiekiamumai – auditorijos duomenys. TNS 2014

 

Bendrai pirmojo etapo varžybas buvo įsijungę 52,2% TV auditorijos, aštuntfinalius ir ketvirtfinalius 45,7%, pusfinalį ir finalą stebėjo 41,5%, Bendrai per visos futbolo čempionato transliacijos pasiekė 66,6% TV auditorijos.

Čempionato etapų bendri pasiekiamumaiČempionato etapų bendri pasiekiamumai. TNS 2014

 

Taip pat įdomu pastebėti, kad futbolo žmonės nėra patys kantriausiai:  žemiau pateiktas grafikas iliustruoja kaip sekėsi kiekvienam etapui. Kalbant apie grupės varžybas tai 45 minutes nepertraukiamai varžybas stebėjo 4,4%, o visas 90 minučių tik 1,8% TV auditorijos. Panašūs rodikliai yra ir aštuntfinalio bei ketvirtfinalio.

Tuo tarpų pusfinalius 45 minutes nepertraukiamai stebėjo daugiau negu 10% TV auditorijos, o visas 90 minučių apie 6% TV auditorijos. Finalas kaip jam ir priklauso sulaukė daugiausiai dėmesio, nepertraukiamai 45 minutes finalo varžybas stebėjo 15,4% TV auditorijos, tuo tarpu 90 minučių 9,9% TV auditorijos.

Bendrai vertinant šiuos rodiklius, galima pasakyti, kad dėmesį prikaustančios varžybos per čempionatą yra ketverios – tai pusfinaliai, dėl 3 vietos ir finalai.

 

Futbolo nuoseklaus žiūrėjimo pasiekiamumasFutbolo nuoseklaus žiūrėjimo pasiekiamumas. TNS 2014

 

Ir pabaigai panagrinėkime, kas gi yra futbolo TV žiūrovas. Tai labiau vyrai 35 metų ir vyresni, gyvenantis miesteliuose arba miestuose su aukštomis pajamomis, priklausantys socialiniam statusui A-B, su aukštuoju arba aukštesniuoju išsilavinimu, kalbantys lietuviškai bei sukūrę šeimą. Dėl trečios vietos ir finalo varžybų TV futbolo žiūrovo profilis iš esmės yra panašus, skirtumas tik tas, kad jas vienodai žiūrėjo ir vyrai ir moterys.

TV žiūrovų demografinis profilis (1)
TV žiūrovų demografinis profilis (1). TNS 2014

 

TV žiūrovų demografinis profilis (2)
TV žiūrovų demografinis profilis (2). TNS 2014

 

TV žiūrovų demografinis profilis (3)
TV žiūrovų demografinis profilis (3). TNS 2014

 

Buvo ir tokių žmonių kurie buvo įsijungę visas tiesiogiai transliuotas futbolo varžybas – tai sudarė 0,4 GRP arba 11400 žmonių, jų profilis yra toks pat kaip ir grupės varžybų.

Palyginus 2010 metų pasaulio čempionatą ir šį, matosi, kad didesnius reitingus vidutiniškai turėjo 2010 metų pasaulio čempionatas. Finalo varžybos 2010 metais surinko 14,8 GRP, šiais 11,7 ir tai yra 20% mažiau.

Bendras futbolo čempionato pasiekiamumas taip pat skiriasi 79,8 prieš 66,6. Priežastys tam yra kelios. 2010 metų čempionatą transliavo dvi televizijos LRT televizija ir LNK.

2010 metų čempionate transliacijų laikas buvo ankstesnis negu šiais, ypač kalbant apie grupės varžybas 2010 metais vakarinė transliacija prasidėdavo 21:30, išimtinais atvejais 23:30, tuo tarpu šiame čempionate varžybų, kurios prasidėtų 23 valandą ar dar vėliau buvo gerokai daugiau, tas pats galioja ir finalas, kurie prasidėjo visa valanda anksčiau.

Taigi iš esmės futbolo populiarumas nemenksta, o žiūrėjimas per TV labiau priklauso nuo to, kokioje šalyje vyksta renginys, koks laiko skirtumas, orai ir nuo laiko, kuomet transliuojamos rungtynės.